BLOG

Fulfillment of FulPhil

Lang heb ik een weerstand gevoeld op het woord coaching. Zoveel coaches, zoveel verschillen in soorten coaches en wat zegt het over de kwaliteit? Terwijl ik nu merk dat het juist die verschillen zijn, die bepalen of je wel of niet kiest voor een bepaalde coach. Je kiest namelijk niet voor ‘een coach’, maar voor de specifieke persoon die jou aanspreekt. De mens ‘achter het woord’. Coaching is enkel de vorm…

LEES MEER
Ooit gehoord van een Professional Organizer? 

Een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Niet bewust in ieder geval. Wel had ik vaker televisieprogramma’s gezien over verzamelwoede en opruimen. De personen die deze verzamelaars te hulp schoten, dat waren dus blijkbaar de Professional Organizers.

LEES MEER
Van rommelkont naar opruimer!
Onlangs sprak ik een dame en ze vroeg mij of ik vroeger dan een rommelkont was. En ja dat was ik!

Op het gebied van daadwerkelijk opruimen in ieder geval. Als tiener zei mijn moeder tegen me dat ze mijn slaapkamerdeur gewoon dicht trok en er niet meer kwam zolang ik niet opruimde. Soms was er alleen nog een paadje van mijn deur naar mijn bed vrij!

LEES MEER

Fulfillment of Fulphil

14-12-2021, Phil Stals


Lang heb ik een weerstand gevoeld op het woord coaching. Zoveel coaches, zoveel verschillen in soorten coaches en wat zegt het over de kwaliteit? Terwijl ik nu merk dat het juist die verschillen zijn, die bepalen of je wel of niet kiest voor een bepaalde coach. Je kiest namelijk niet voor ‘een coach’, maar voor de specifieke persoon die jou aanspreekt. De mens ‘achter het woord’. Coaching is enkel de vorm…


Je kiest iemand die je kan begeleiden omdat je de verbinding voelt. Omdat je voelt dat precies díe persoon je kan helpen bij het vervullen van een bepaald verlangen of het wegnemen van een bepaalde pijn of blokkade.


Toen ik startte als Professional Organizer was ik me er nog niet zo van bewust, maar gaandeweg merk ik dat ik meestal coach, soms ben ik een mentor en soms geef ik advies. Coaching past bij mij en daarom heb ik  twee maanden geleden besloten om een opleiding te volgen bij Els van Laecke, met onderdelen zoals doorbraak-coaching-methodes, systemisch coaching en Body based trauma coaching. En terwijl ik bijleer wordt ik ook gecoacht op míjn blokkades (want ja die heb ik zelf ook gewoon nog steeds). Doordat ik zelf blokkades opruim, kan ik beter verbinden met mijn klanten en hen weer beter helpen bij hún blokkades. Practice what you preach…
Voor mij is het belangrijk om me verder te ontwikkelen, te blijven groeien als coach en mijn rugzak te vullen met steeds meer kennis en vaardigheden, zodat ik het optimale aan mijn klant kan bieden. Mijn volledige potentie benutten en de ander te coachen in zijn of haar volledige potentie.

Als ik tijdens een sessie zie wat er bij een ander gebeurd, dan vervult me dat met warmte, liefde en trots. Trots op de ander omdat zij het zichzelf heeft gegund om gecoacht te worden. Om nog meer uit zichzelf te halen. Om op te bloeien…

De ander weer te laten durven voelen en connectie te laten maken met zichzelf, dat geeft me zoveel voldoening. Dat zorgt voor fulfillment. Dan voel ik me (Ful)Phil.

Ooit gehoord van een Professional Organizer? 

20-08-2021, Phil Stals (leestijd 3 minuten)

Een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Niet bewust in ieder geval. Wel had ik vaker televisieprogramma’s gezien over verzamelwoede en opruimen. De personen die deze verzamelaars te hulp schoten, dat waren dus blijkbaar de Professional Organizers.

In de Verenigde Staten is het al lange tijd een beroep en zoals dat vaker gaat met Amerikaanse successen, is het overgewaaid naar Nederland. De laatste jaren hoorde ik vaker over opruimcoaches en Marie Kondo. Ik dacht altijd aan opruimen als in spullen, maar dat tijdmanagement en administratie ordenen óók vallen onder taakgebieden van een Professional Organizer wist ik toen nog niet.

Wel een leuke side-note: Inmiddels heeft de Nationale Beroepengids het beroep van Professional Organizer uitgeroepen tot één van de 21 meest kansrijke beroepen van de toekomst!

Hoe het zaadje gepland werd…

Vorig jaar vroeg een vriendin, met een eigen onderneming, mij ineens of ik haar kon helpen met het scheppen van overzicht en focus in haar werkzaamheden, want dat kon ik toch zo goed? Ze zou me er gewoon voor betalen en zou er erg mee geholpen zijn. Ik heb het destijds afgehouden, dat was toch niet wat ik echt kan? Hoe zag ze dat dan voor zich? Te spannend en te veel uit mijn comfort zone.

Toch werd ik getriggerd…
Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er een heuse naam was voor ‘dit soort werk’; Professional Organizing. Niet alleen in spullen dus! Interessant! De eigenschappen die in dit beroep van belang zijn kwamen overeen met mijn persoonlijke eigenschappen en eigenlijk had mijn vriendin ook gelijk… ik kán ook goed organiseren en overzicht creëren. Sterker nog, mijn gezin is een ‘mini-bedrijfje’ en bewust op een bepaalde manier georganiseerd zodat we met zijn allen in evenwicht blijven. Dit klinkt niet zo romantisch, maar zorgt er juist voor dat we in balans blijven en écht tijd en aandacht kunnen hebben voor elkaar.

Professional Organizing

In mijn onderzoek kwam ik terecht bij Ilona Visker, Groeicoaching. Zij leidt mensen op tot Professional Organizer*. Ik plande een belafspraak met haar in om meer te weten te komen over het vak. Mijn interesse was gewekt. Ik schreef me in voor haar opleiding in het komende jaar. Dit was prima te combineren met mijn baan in de horeca en zo kon ik gaan ontdekken of het vak echt bij me zou kunnen passen.

Uiteindelijk liepen de dingen iets anders op mijn werk en kwam ik in de WW terecht. Een paar slapeloze nachten verder besloot ik Ilona te mailen. Alles lag open, wat had ik te verliezen? Alle angsten met betrekking tot mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, financiële zekerheid en de overtuigingen die ik daarover had, het was nu toch niet anders dan het was. Door de Corona-lockdown startte Ilona diezelfde maand nog met een andere groep, met haar opleiding via Zoom, er was nog plek en ik kon aansluiten. Ik besloot de sprong in het diepe te nemen…

Tijdens de opleiding leerde ik meer over het Organizer vak. Aan bod kwamen onder andere de verschillende gebieden waarin een organizer werkzaam kan zijn, organizing-technieken, de verschillende doelgroepen en welke specifieke uitdagingen zij hebben, de rol die je als organizer hebt en hoe je die het beste kunt laten aansluiten op je doelgroep, belangrijke gesprekstechnieken en informatie over  het zelfstandig ondernemerschap.

Mijn vriendin heb ik tijdens het volgen van de opleiding gebeld en zij werd mijn ‘proefklant’. Zij is zelfstandig ondernemer en haar onderneming groeide snel, waardoor het extra belangrijk werd om orde en structuur in te bouwen in haar dagelijkse werkzaamheden. Ook de combinatie van werk- en privé is een belangrijke factor wanneer je wilt weten hoe je je tijd zo efficiënt mogelijk in kunt delen en toe te komen aan alle dingen die belangrijk voor je zijn. Dus ook hierin begeleide ik haar om overzicht te creëren. Op deze manier kon ik wat ik had geleerd tijdens de opleiding voor het eerst in de praktijk brengen.

Het pad naar ondernemerschap

Alles leek nu op zijn plek te vallen. Toen kwam ook Nowherdays op mijn pad en kwam ik er bij het UWV achter dat je vanuit de WW als zelfstandig ondernemer kan starten in een startperiode, met behoud van een gedeelte van je uitkering. Nog meer puzzelstukjes die pasten… Ik ging het jaartraject aan bij Nowherdays, waar ik modules kan volgen over alle aspecten in het ondernemerschap en ik kreeg een persoonlijke coach toegewezen, Linda. Heel fijn dat zij me volgt op de zijlijn en dat ik met haar kan sparren over alles wat er op mijn pad komt tijdens het ondernemerschap. Toch was er nog een belangrijke schakel die miste en dat is trouw blijven aan mezelf: mijn intuïtie en hart blijven volgen. Ongeacht de mening van anderen, want meningen zijn er genoeg als je onverwachte stappen neemt. In Suzanne Smulders (June) vond ik de juiste persoon die me hierin kan begeleiden. Op basis van mijn Human Design en het luisteren naar mijn ‘echte ik’ kan ik nog beter verbinden met mezelf en daardoor óók mijn klanten en inspelen op wat zij nodig hebben.

Hoe het op dit moment gaat…

Inmiddels zijn we enkele maanden verder. De jas van Professional Organizer zit als gegoten. Ik begeleid nu dames in hun ondernemerschap en moederschap bij het creëren van meer rust, vrijheid en focus. Zowel in hun agenda, als in het hoofd. Ik begeleid hen in het creëren van bewustwording en overzicht, het organiseren van werk/privé, het stellen van prioriteiten en het doorbreken van patronen. Hierdoor kunnen ze bezig zijn met wat écht belangrijk is en een ontspannen ondernemer én moeder zijn. Dit doe ik door middel van één op één (empowerment) coaching, maar ook door het aanbieden van online trainingsprogramma’s.

Daarnaast mag ik zelf ook iedere dag leren van deze reis en de bijbehorende persoonlijke ontwikkeling die het met zich meebrengt. Het voelt bevrijdend om te leven vanuit vertrouwen in plaats van angst.

Mijn verlangen is om nog veel meer ambitieuze dames, die al die ballen in de lucht houden en soms door de  bomen het bos niet meer zien, te mogen begeleiden in hun pad en hen te laten groeien…als mens, moeder en ondernemer. Dat ik hen bij de hand mag nemen, zoals ik zelf ook bij de hand genomen ben.

Gun jij jezelf meer gevoel van vrijheid en rust in je hoofd? Pak jij de hand die ik je aanreik? Stuur me een persoonlijk bericht en ik neem telefonisch contact met je op voor een eerste vrijblijvende kennismaking.

* Wil je meer weten over het beroep van Professional Organizer? Neem dan gerust contact op, ik vertel je graag meer over mijn ervaringen en de opleiding. 

Volg me op Instagram

Van rommelkont naar opruimer!

22-04-2021, Phil Stals

Onlangs sprak ik een dame en ze vroeg mij of ik vroeger dan een rommelkont was. En ja dat was ik!

Op het gebied van daadwerkelijk opruimen in ieder geval. Als tiener zei mijn moeder tegen me dat ze mijn slaapkamerdeur gewoon dicht trok en er niet meer kwam zolang ik niet opruimde. Soms was er alleen nog een paadje van mijn deur naar mijn bed vrij!

Toen ik eenmaal op kamers ging en terecht kwam op de campus van de Hoge Hotelschool in Maastricht, op een kamer van 9 m2, moest ik wel bewuster keuzes maken over welke spullen ik op welke plek zette.

Agenda-technisch, planmatig en administratief ben ik wél altijd heel georganiseerd geweest. Alle post in mappen opbergen (met tabbladen uiteraard) en mijn agenda netjes bijhouden. Zelfs als ik een simpel feestje organiseer maak ik een Excelbestand met alle kosten, een draaiboek en een overzicht met de taken die nog gedaan moeten worden.

Sinds de kindjes zijn gekomen is het noodzaak geworden om overzicht te creëren en ben ik bewust het huis zó gaan inrichten dat het praktisch en makkelijk opgeruimd te houden is. Sterker nog, we hebben ons huis zelf gebouwd en bijvoorbeeld gekozen voor een badkamer beneden zodat de route van kinderen vanuit de zandbak naar het bad zo kort mogelijk is!

Keukenlades zijn geordend, kledingkasten zijn ingeruimd met de kleding van het betreffende seizoen (het overige in een kist op zolder), er is een speelplek voor de kinderen met bakken waarin alle spullen bij elkaar zitten, een knutselkist, de lego per soort in een bak en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Daarnaast is het plannen van de agenda en de gezinstaken een vast overlegmoment in de week geworden voor mij en René. We hebben inmiddels een digitale gezamenlijke agenda die we vullen en iedere zondag zitten we met ons planbord aan tafel om de komende week te bekijken, te noteren op ons bord en knelpunten in de planning meteen op te lossen (eventueel oma’s to the rescue of een extra opvang dag). Ook maken we een weekmenu voor het avondeten, zodat we in één keer boodschappen kunnen doen en degene die als eerste thuis of klaar met werken is, kan beginnen met koken. Dit bord hangt in de keuken en is gedurende de week onze leidraad. Geen gedoe of discussie over wie wanneer wat doet en geen ‘maar jíj zou hem toch ophalen?’ of ‘wat eten we eigenlijk’?

Dit is natuurlijk niet van het één op het andere moment ontstaan, dit hebben we met vallen en opstaan geleerd. En ook bij ons gaan er nog steeds zaken níet vlekkeloos en gebeuren er onverwachte dingen die de planning in de war schoppen, maar doordat het in de basis gestructureerd en georganiseerd is, kunnen we hier gemakkelijker op anticiperen.

Voor het echte ´poetswerk´ hebben we een schoonmaakster die wekelijks komt. We hebben onlangs een robotstofzuiger aangeschaft zodat de vloer elke dag schoon van zand en broodkruimels is. (Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan, waar we bewust voor kiezen en wat we dus op andere vlakken bezuinigen) Daardoor hebben we geen ‘op zaterdagochtend moeten we samen poetsen moment’ en kunnen dus dan met het gezin het bos in of luieren in het grote bed.

Het mooie van alles is dat juist dit plannen zorgt voor rust en veel meer ruimte voor spontaniteit en plezier met het gezin!

Even terug naar de dame die mij vroeg naar mijn opruimverleden; ze gaf aan dat ze juist heeft geleerd om meer los te laten als het om opruimen gaat. Dat niet alles altijd netjes en schoon moet en er als de kinderen in bed liggen niet per se nog extra gestofzuigd en gedweild moet worden.

Dat heeft me aan het denken gezet: opruimen is een heel persoonlijk begrip. Wat voor mij opgeruimd is, is voor een ander misschien pas de helft van wat het voor diegene zou moeten zijn.

In principe maakt het niet uit wat je wel of niet doet en kan het gevoel over schoonmaken en de grens van ‘moeten opruimen’ voor iedereen anders zijn.

Het gaat erom hoe zeer jouw opruimgedrag je levensvreugde bepaalt of dat het je juist stress oplevert. Als je dát inzichtelijk hebt dan kun je gaan organiseren. Het bewust leren loslaten van gedrag dat je jezelf hebt opgelegd omdat je vind dat alles bijvoorbeeld spik en span moet zijn is óók organiseren.

In hoeverre gun jij jezelf de ruimte om de touwtjes een beetje te laten vieren zonder dat het meteen een puinhoop wordt?