Wat is systemisch werk?

Systemisch werken gaat er vanuit dat we allemaal worden beïnvloed door de systemen waar we deel van uitmaken.

Systemen zijn bijvoorbeeld de familie waaruit je bent geboren, je eigen gezin, maar ook je werk, je sportclub, je vrienden- of vriendinnenclub etc.

Wat er in zo een systeem gebeurd heeft vaak (onbewust) effect op hoe je zelf handelt, wat je doet, hoe je reageert en welke keuzes je wel of niet maakt.

Door middel van systemisch coaching of systemische opstellingen, worden de dynamieken binnen het systeem zichtbaar en kun je ervaren welke blokkades er aan ten grondslag liggen, waardoor jij terugkerend gedrag laat zien of terugkerende emoties ervaart.

Als je je bewust bent van deze systemen, kun je meer regie te pakken over je leven en door systemisch blokkades te doorbreken ga je meer rust en harmonie in jezelf ervaren en daardoor ook om je heen.

Door het onbewuste zichtbaar te maken, de dynamiek binnen het systeem te herkennen én erkennen, kan er verandering plaatsvinden, waardoor de energie weer kan stromen. Het systeem kan herstellen, waardoor jij je persoonlijk verder kunt ontwikkelen en blijven groeien.  

Wellicht herken je dat je voor iemand anders wilt zorgen, taken overneemt of het gevoel hebt dat je niet gezien wordt. Of je draagt bepaalde trauma’s en pijn uit vorige generaties. Dit gaat onbewust en vanuit loyaliteit aan het systeem.

Met systemisch werk kun je stukken in jezelf herstellen. Het gaat niet om goed of fout, maar om helen van dat wat je blokkeert. Systemisch coaching geeft inzicht, creëert mildheid en acceptatie en geeft ruimte om zelf keuzes te maken.

Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen?


Plan hier een matchcall in


Er zijn 3 systemische wetten:
1. Binding - verbinding: alles en iedereen hoort er bij. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem

2. Volgorde: alle plekken staan in rangorde van elkaar.

3. Geven & nemen: geven en nemen is zijn evenredig in balans.

Ook bestemming is een terugkerend onderdeel dat voorkomt tijdens systemisch werk en betekent dat je je kunt vinden in de bestemming van de organisatie waarin je werkt, of de bestemming van jezelf in dit leven (wie ben ik en waarom ben ik hier).

Zaken die kunnen duiden op systemische dynamieken:
Zaken dragen van de ander.
Niet ten volste leven (bijvoorbeeld bij verlies van familie, suïcide, zieke broer of zus etc).
Ik doe het wel, in plaats van dat jij het hoeft te doen (de ander niet zijn lot laten ondergaan).
Als je jezelf boven een ander stelt.
Als je jezelf wegcijfert.
Bang dat je verlaten word.
Bang voor teleurstelling voor afwijzing.
Niet in het licht gaan staan, jezelf klein houden.


Door deze dynamieken kunnen er ook bepaalde symptomen ontstaan in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld: 

Uitstelgedrag
Niet in beweging komen
Gebrek aan leiderschap
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Onzeker zijn
Altijd twijfelen over de keuzes die je maakt
Fysieke ongemakken
 Lichamelijke klachten, die niet te verklaren zijn
 Een constant gevoel van onrust
 Piekeren
Angsten
 Constante vraag naar bevestiging


Door aan de slag te gaan met de symptomen tijdens systemisch coaching, komen de dynamieken naar de oppervlakte en verkrijg je inzicht in de onbewuste blokkades. Binnen het veld van de opstelling helpt de energetische werking om het systeem te laten ontspannen.

Als het systeem wordt hersteld door middel van de systemische wetten, kan de energie weer stromen en kom je weer in je kracht te staan, waardoor er verandering plaatsvind.